January 13, 2007




SPOILER WARNING!"film reviewing"-->babel (2006)


So...watch out!Cine stie ce detalii dau fara sa vreau...(si cu rima;))


Am vazut babel ieri si am ramas cu un gust sarat.e un film interesant,care merita vazut,dar care iti lasa nisip (marocan )printre dinti.si urme de invidie pe fata cand ii "suna" telefonul pustoaicei din japonia.si care te face sa plangi cand cei doi copii sunt disparuti intr-un desert ce pare fara margini.pe mine m-a facut sa ma intreb care sunt diferentele dintre marocani si japonezi,de exemplu,exceptandu-le ,evident,pe cele de ordin socio-economico-politice(care inseamna totul,pana la urma).intrebarea era daca nu cumva si japonezii si marocanii nu au ,in esenta,aceleasi temeri,aceleasi nazuinte,daca nu sunt la fel de neputinciosi in fata dumnezeilor lor,oricare ar fi acestia?oare mexicanii si francezii nu se gandesc cu aceeasi groaza la moarte,chiar daca nu vorbesc aceeasi limba?


E interesant si felul in care planurile actiunii se intrepatrund,formand un tot la sfarsit.cam trase de par unele secvente(nu vreau sa spun care,astept comentarii),dar in rest,ok.


As avea o curiozitate legata de modul in care au fost prezentate planurile si anume:care a fost primul film in care secventele nu au fost legate intre ele,in care planurile s-au intrepatruns ,parand la inceput ca nu au nicio legatura si unindu-se la sfarsit ca niste piese de puzzle?


Eu am vazut un astfel de film la inceputul lui 2004.era 21 g.l-am mai vazut de 4 ori de atunci. nu stiu daca alejandro gonzález ińárritu a fost primul regizor care a preferat o astfel de "aranjare" a scenelor,dar daca a fost,se pare ca i-a placut din moment ce,imi sopteste pisica,a regizat si babel.


De exemplu( asta tinde sa devina expresia zilei),prestatia lui brad pitt mi s-a parut cel putin modesta.pe cate blanchett ma asteptam sa o vad mai proaspata,iar gael garcia mi s-a parut netuns.nu ma pricep la cronici si nici la actorie,chiar daca am luat lectii aproape 3 ani.ceea ce fac eu aici se cheama "intrebari si raspunsuri ",scrise int-o forma anapoda,ca doar d'aia sunt la jurnalism si nu la dumuri si poduri.


Lasand implicatiile personale la o parte,filmul merita vazut,macar pentru a stabili cat si daca seamana cu 21 g,cat si cum a respectat legenda din Biblie si pentru a raspunde la intrebarea: " Este comunicarea raspunsul?"





"Am vrut să captez întreaga idee despre comunicarea umană - ambiţiile ei, frumuseţea şi problemele ei, cu un singur cuvânt" spune el, Babel fiind numele ales pentru filmul său. "M-am gândit la atâtea nume diferite, dar când m-am gândit la povestea din Geneză, mi s-a părut foarte logic să fie o metaforă pentru film. Fiecare dintre noi avem limba noastră diferită, dar eu cred că toţi împărtăşim aceeaşi esenţă spirituală." ( Alejandro González Iñárritu )


3 comments:

Anonymous said...

Memento (aparut inainte de 21 grame)

Ingrid said...

multumesc,anonymous!

Anonymous said...

eu,eu!o mansarda la Paris...dans une quelque rue

Realitati paralele

Am recitit azi o parte din textele pe care le-am scris de-a lungul anilor pe blogul asta, apoi cateva comentarii si m-a cuprins o neliniste ...