February 04, 2013

non-fabula despre viata la birou

fumul gros si imputit, colegi vulgari care injura din amuzament, desi biroul e mereu plin de femei, grimasele lor grotesti, ranjetele si hohotele sau convorbirile urlate la telefon. toate iti violeaza mirosul si auzul si vazul te fac sa te strangi ca o punga, in tine, mic, mototolit, profund neputincios.

si tu nu esti in niciun caz elastic ca o punga si tot procesul asta de contractie in propriul corp, asemanator procesului de stafidire, este, dupa cum ti-au povestit altii mai experimentati in viata de birou- ireversibil.

nu, nu vei iesi din "carapace" revenind la forma initiala, caci nu esti facut din plastic si nici nu scrie undeva in josul tau "produs non-biodegradabil".

biroul nu  este locul unde poti inflori, locul in care te poti dezvolta. este doar locul in care iti poti descoperi, zi dupa zi, defecte si neputinte.

la birou, tot ce-i mai rau si mai urat iese la suprafata, dupa ce o vreme a stat undeva, in adancuri si s-a copt acolo, laolalta cu visuri neimplinite, cu nemultumiri ramase nerostite, cu stari de bine inhibate, cu prea putine cuvinte frumoase inabusite si ele in propria seva. frustrari, deci. teancuri de frustrari care se aduna, in calcaie, in gambe, apoi se ridica,  pana ce-ti invadeaza stomacul si esofagul si laringele si ajung in gura si atunci nu poti decat sa te scuzi si sa fugi la toaleta, in speranta unei "mantuiri" de cateva secunde, in urma careia s-o poti lua iar de la capat, ca de anul nou, cand scrii rezolutii si te faci c-ai uitat de cele neimplinite din anul ce-a trecut.

ai uitat, inseamna ca au trecut si deci, ca nu mai conteaza. ce sa conteze? ca a mai trecut un an in care nu ai invatat nimic? ca ti-ai promis un curs de scris, altul de bucatar, cateva zile de sport/ luna sau o discutie cu propria persoana, cu o frecventa mai mare decat o data pe an?  nu, nimic nu mai conteaza acum, suntem intr-un an nou, ne stabilim alte targeturi, alte cote, alte rezolutii. la multi ani inca, desi a trecut si ianuarie.

ne depersonalizam pe zi ce trece, in cautarea acelei perfectiuni in care cota a fost indeplinita, k-urile depasite, vacantele - doar bifate, serile petrecute la birou, week-endurile in intalniri si extra-sarcinile de serviciu-realizate cu succes.

da, da, uitam de noi. nimic nou, stiu ca deja "povestesc clisee".

totusi..... unde te recunosti cand te uiti in jur? in laptopul performant din fata ta? in telefonul nou? in masina de serviciu? in hainele "office"? in biroul acoperit cu exceluri printate prost? in tavita ikea plina de hartii care nu-ti spun nimic? sau in colegii cu care nu imparti altceva decat un spatiu de 30 mp si fumul gros si parfurmat ieftin ca o curva, fum care nu-ti provoaca decat greata, zi dupa zi?

te recunosti in discutiile despre ce-a fost aseara la kanal d, cu cine se mai culca bianca sau cum o sa fie vremea de paste? in discutiile despre cum mancarea era mai sanatoasa pe timpul lui Ceasca? in cele despre politicienii care si-au  batut joc de tara asta? te recunosti in oamenii astia care folosesc incorect "doar" si "decat"/ "care"/ "pe care"? in femeile astea trecute de 40 de ani care fumeaza 3 pachete de tigari pe zi, mananca shaorma si cartofi prajiti si cefe de porc cu muraturi si mici si paine si se plang ca s-au ingrasat si rad in hohote cand aud de salata de rucola sau jogging?

greata. zilnic, 8 ore pe zi. sentiment acut de plafonare, in zilele cele mai bune. isterie, in zilele cele mai proaste. cate o rabufnire fragila, odata la cateva luni. ca un vulcan care doar stranuta si apoi isi pastreaza lava inauntru. alarma falsa, putem continua show-ul, haide, ca avem treaba, telefonul suna, cutarescu vrea confirmare de primire, seful striga din biroul alaturat, ziua e pe sfarsite, frumul e si mai gros si mai parfumat, timpul e neincapator.

si niciun sfat in final, nicio revelatie, asta  nu este o fabula, este o poveste despre o zi la birou.
No comments:

Realitati paralele

Am recitit azi o parte din textele pe care le-am scris de-a lungul anilor pe blogul asta, apoi cateva comentarii si m-a cuprins o neliniste ...